Kapcsolat

Farkas Csaba

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Emlékvizeken horgászva

Thakács idejei

Vagyis a szerző, Farkas Csaba irodalmi énjének időutazásai – életének különböző időszakai és helyszínei között. Egy élet a horgászat díszletei között. Egy valószínűleg soha el nem készülő regény anyaga hírlapi tárcákban adagolva.

Mióta én is horgászom, megszerettem a horgászcikkeket. Úgy, ahogy a focirajongó szereti olvasni másnap a sportlapban, mit írnak arról, amit a saját szemével is látott. Vagy ahogyan útleírást olvas az ember, ha jól mesélik el, amit maga is látni szeretne. Ha olyan helyet mutatnak meg, amit helyettünk látnak – de a jelenlét érzetét kelti bennünk.

Ez a kötet ilyen – is. Első rétegként horgásztárcákat/novellákat lehet olvasni benne. Vízparti helyszínek, halak és madarak, színek és hangok, kapások, fárasztások, egykori és újabb horgászeszközök – divatos jelzővel – tűpontos leírását. A készülés, várakozás, zsákmányejtés izgalmának ezerféle változatát.

Lehetőséget és korlátot jelent a műfaj és a belőle következő terjedelem. A hírlapi tárca a nyomtatott újságok rövid, de minden nap megjelent műfaja, a tehetség erejétől függően tömör szépirodalom, vagy annak utánzata. Volt. A szegedi napilapokban ennek gazdag hagyománya volt. Farkas Csaba aktív újságíró korában is jobban meg tudta fogalmazni tárcában a világot, mint riportban vagy vezércikkben. Balszerencséjére éppen az ő idejében szűnik meg ez a műfaj, amelyet nem az olvasói igény hiánya, hanem a kiadói mohóság és a szerkesztői önkény szorított ki a lapokból.

A szerző e kérészéletre szánt formában mesterien alkalmazza a 20. századi irodalom nagy újítását: az idősíkok váltogatását. Alteregója, Thakács meglett emberként úgy emlékszik vissza 43 vagy 30 éves önmagára, aki éppen visszaemlékszik 13 éves önmagára, hogy az olvasó pontosan tisztában van azzal, mi, mikor, hol történt vagy történik éppen.

Ha így, kötetben, egymás után olvassuk az önmagukban is kerek egész tárcákat, kibontakozik előttünk egy fejlődésregény, horgász kulisszák között. A kamasz, akinek a szeme előtt rabol a balin, vágyakozva nézi, s majd később tudatosul benne, hogy van az életnek olyan szakasza, amikor az ember még csak piros szárnyú keszeget tud fogni. Örül az első, éppen méretes harcsáinak, de az ő helyéről J. bácsi fogja ki az igazán nagy halat. A valóság és a vágy határa elmosódik, a képzelet kitágítja e novellák világát.

Vékony rétegben, de ott van benne a korrajz. A város, Szeged – a tárcák többségének születési idején, a rendszerváltozás után. A munkahely, a „lila Délvilág” napilap, ahol havi 60 flekket ír a szerző, ami a horgászáshoz képest négy fal közti, klaviatúrakalapáló rabság, a későbbi és korábbi időkhöz képest a sajtószabadság fénylő ideje. Tudjuk is, meg máshol a szerző is megírta: azokban a rövid években, Nikolényi István főszerkesztő védernyője alatt mindent szabad volt írni, amit az újságírók akartak. Ez is elveszett éden lett, a nosztalgia tárgya, amikor Farkas Csabának – aki sem cégjegyzékböngésző oknyomozónak, sem lakájmédiásnak nem alkalmas – még biztos helye, otthona volt a sajtóvilágban.

Átszövi ezeket az írásokat a világról való tudás, és az ebben való kételkedés. A horgász közvélemény szerint a lékfúróval előidézett lékben jobban kap a hal, mint a fejszével vágottban. De a személyes tapasztalatban vagy úgy van, vagy nem – áll elő a dilemma A holtág jegén című írásban.  „Most akkor ezt miért is fogtam?” – kérdezte magától, hazafelé menet, az öröm csillapodtával Th. „Mert zajtalanul keletkezett a lyuk, vagy annak ellenére? Ezért vagy azért? Vagy lehet, hogy az ok egészen más?”

Farkas Csaba szövegének üzenete leginkább a hangulatokban, a hős és a körötte lévő világ egymásra rezonáló viszonyában érzékelhető. Lényegét még idézhető mondatokban is nehéz elcsípni. Talán a Csatorna a határon című írás befejezése alkalmas erre: …Ekkor Thakács megértette: ha kimegy az országból ez a csatorna, ha nem, ő maga mindenképpen túlment valaminek a határán. Itt, ez a víz ennyit tudott neki nyújtani – ennyit, nincs tovább.”

Tanács István

Köteteim

00ABalatonrol_halakrol.jpg01A_kozelito_haz.jpg02Balatonozasok_kora.jpg03Vizek_partjan_horgaszva.jpg04A_napfenyfolt_sulya.jpg05Mozdulatlan_eso.jpg06Naphal_lampafenyben.jpg07Tenger_a_telefonban.jpg08Balaton_hal-alom.jpg09Halak_a_varos_folott.jpg10To_a_levegoben.jpg11Gyalog_a_hidon_at.jpg12Yasmina_belem_olvas.jpg13Uszohazi_Hirek.jpg14A_kapu.jpg15Maganbirodalom.jpgEmlekvizeken horgaszva.jpgFestett_osveny.jpgSzabadag reggeli fenyben.jpg