Kapcsolat

Farkas Csaba

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Szabadság, reggeli fényben

A szerkesztő előszava

Az 1991—96 között megjelent Reggeli Délvilág a rendszerváltást követő pezsgő társadalmi, politikai közegben sem szakított a hazai zsurnalisztika művészetbarát hagyományaival. A röviden csak lila Délvilágként emlegetett, Szegeden és Csongrád megyében terjesztett napilap bátor hangú, az érzékeny témákat is megalkuvás nélkül feldolgozó cikkei mellett rendszeresen közölt tárcákat is. A lap szakmai profilját elsődlegesen meghatározó, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójává is választott dr. Nikolényi István nem korlátozta munkatársait, megkötés nélkül írhattak mindarról, ami az olvasókat foglalkoztatta.  A sajtó mellett a zenei és színházi körökben ugyancsak elismerésnek örvendő főszerkesztő az irodalomnak is állandó helyet biztosított a napilapban. A tényfeltáró, nem ritkán nagy vihart kavaró cikkek mellett a tárcákat is szívesen fogadták, sőt várták az olvasók. A lila Délvilág a többszörösen kedvezőtlen viszonyok ellenére talpon maradt, míg meg nem szüntették.

A tárcák szerzője, Farkas Csaba, mára többkötetes, elismert író. Az emberi lélek útvesztőiben bolyongó főhősei, Zamfiri és Thakács – ahogy a szerző egyik kritikusa, Gyimesi László írja – „Esti Kornél és Szindbád kései társai, barátai, ivócimborái lehetnének”. Ezek a hősök – akik a szerző korábbi köteteiben szerepelnek – legelőször a lila Délvilág hasábjain bukkantak fel. De ebben a lapban voltak olvashatók először Farkas Csaba e könyvbéli tárcái is.

 Ladányi Zsuzsanna

Köteteim

00ABalatonrol_halakrol.jpg01A_kozelito_haz.jpg02Balatonozasok_kora.jpg03Vizek_partjan_horgaszva.jpg04A_napfenyfolt_sulya.jpg05Mozdulatlan_eso.jpg06Naphal_lampafenyben.jpg07Tenger_a_telefonban.jpg08Balaton_hal-alom.jpg09Halak_a_varos_folott.jpg10To_a_levegoben.jpg11Gyalog_a_hidon_at.jpg12Yasmina_belem_olvas.jpg13Uszohazi_Hirek.jpg14A_kapu.jpg15Maganbirodalom.jpgSzabadag reggeli fenyben.jpg